Alte atracții

Loc de răsfăţ

Este un punct de vânzare în proximitatea Tărâmului aventurilor funcțional doar în zilele cu foarte mulți vizitatori.

Ce bine pică o îngheţată sau o băutură răcoritoare într-o pauză dintre plimbările prin Ferma cu poveşti şi jocurile din Tărâmul aventurilor! Cu mic, cu mare vă aşteptăm la răcoritoare!

Metasequoia

Arborii de Sequoia Gigantea sunt printre cele mai înalte creații de pe Pământ, cresc în mod obișnuit în pădurile din Munții Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste două mii de metri. În mod excepţional, aceşti copaci există şi în Romania, doar în 5 locaţii, printre care se numără şi Domeniile Murani.

Arborii uriași pot trăi mii de ani, de regulă între 3000 și 5000 de ani și ajung la o înălțime de 145 de metri și o circumferință de 38 de metri. Se spune că acest exemplar este cel mai mare din ţara noastră şi a fost plantat odată cu fondarea domeniilor, adică în anul 1781!

Platanul secular

Este un arbore exotic, cu tulpina înaltă și groasă având scoarță de culoare verzuie, cu coroană mare, bogat ramificată și cu frunze palmate, cultivat ca plantă ornamentală. Acesta reprezintă unul din simbolurile Domeniilor Murani. De-a lungul vremii, a văzut, a simţit şi a auzit multe. Vijeliile au crezut că l-au doborât, dar el s-a ridicat din nou prin mlădițe tinere crescute din seva trunchiului spectaculos și acum se bucură de renaşterea domeniului şi aşteaptă prezenţa oamenilor prietenoşi.

Leagănul domniţei & Caleașca boierului

Se spune că un leagăn care coboară din minunatul platan era folosit în fiecare dimineaţă de către Doamna Baronului Murany. În cinstea castelanilor domeniilor am amplasat în acelaşi loc un leagăn ce aşteaptă să vă bucuraţi de el, așa cum foștii stăpâni s-au bucurat de leagănul vechi poate chiar sute de ani. Bineînțeles nu putea lipsi din decor caleașca din care coboară boierii să invite domnițele la bal.

Ginkgo Biloba

Arborii Ginkgo Biloba sunt recunoscuți ca cei mai vechi din lume. Se mai numesc şi Arborii pagodelor. Este o specie unică de copac ce datează de 270 de milioane de ani. Această specie de arbore se clasează în categoria copacilor de talie înaltă. În mediul său natural poate să se dezvolte până la o înalţime de 20-35 de metri dar au fost cazuri la unele exemplare care au ajuns la înălţimea de peste 50 de metri. Acest arbore face şi fructe care degajă un miros specific.

Ginkgo Biloba este un arbore dioic, adică un copac poate avea doar flori masculine sau doar flori feminine. Ginkgo biloba este cultivat la scară largă atât ca un arbore decorativ pentru amenajarea grădinilor şi a spaţiilor verzi cât şi pentru utilizarea în medicina tradiţională chinezească şi japoneză şi ca o sursă de hrană. Este cel mai cunoscut şi apreciat arbore pentru proprietăţiile sale miraculoase şi desigur şi pentru frumuseţea lui.

Se spune că acest exemplar din Centrul de agrement Domeniile Murani este cel mai mare din Estul Europei, informație ce nu este însă certificată. Cert este că umbra și foșnetul frunzelor lui crează o stare specială, un sentiment de apartenență a unui decor milenar.

O brad frumos!

I-am spus așa acestui conifer frumos, deoarece, de la început, rolul său a fost de a aduce la Conac atmosfera sărbătorilor de iarnă, cu cetina sa tot verde.  Frumusețea sa este la fel, atât vara cât şi iarna, dar când afară totu-i alb și copacii de foioase sânt în adormire, crengile sale încovoiate de zăpadă, dar veșnic verzi dau culoare peisajului hibernal. El a fost plantat de prima generație de proprietari din dorinţa de a avea un brad spectaculos, în apropierea Conacului, la fiecare Crăciun.

Liziera si tunelul de liliac

În partea de sus a parcelei mari, se regăseşte o splendidă Lizieră de Liliac, care pe lângă faptul că oferă un plus de intimitate şi protecţie vizuală a proprietăţii, în perioada înfloririi crează un adevărat spectacol olfactiv, cu arome minunate. Liliacul este cel care primăvara, parcă dă startul florilor din pomii și copacii prezenți din abundență în centrul de agrement Domeniile Murani.

Poeniţa castanilor

Ascunsă în Liziera de Liliac regăsiți Poeniţa Castanilor. Pășiți spre un loc cu multă umbră vara când e cald, și vă puteți opri la șezătoare, de unde puteţi admira relaxaţi Liziera de Liliac şi Livada Custodelui.

Panorama falnicilor

Doi pini înalţi şi falnici stau pe deal, în mijlocul parcelei şi admiră panorama. Sunt ca doi frați gemeni pe care doar vijeliile i-au făcut să se îndepărteze un pic către vârf. Amplasați deasupra Conacului, sunt parcă o poartă de intrare a unei cărări imaginare ce duce din cea mai înaltă parte a domeniului către intrarea în Conac. În acelaşi timp, vă cheamă şi pe voi lângă ei, să admiraţi peisajul de sub umbra lor, într-o mireasmă plăcută, naturală de conuri.

Salcâmul domnesc

Salcâmul Domnesc (Sophora japonica după denumirea lui originală) este un arbore ornamental, pitoresc, cu ramuri căzute şi frunziş penat. La maturitate, acesta surprinde prin florile albe ce înfloresc în verile călduroase şi vă aşteaptă să vă pozaţi împreună sub ramurile lui curgătoare. Amplasarea lui este intre Conacul Murany și Livada Custodelui.

Umbra nucilor bătrâni

Sus pe deal, câţiva nuci bătrâni stau la taclale de câţiva zeci de ani! Mai bun loc de șezătoare nici că poți găsi în toate zilele însorite. Din acest motiv am și pus locuri de șezătoare (bănci) la umbră.  Depănați povești între voi, sau chiar cu nucii bătrâni. Cu siguranţă s-ar bucura de prezenţa voastră și ar avea ce povesti. Dacă aveți impresia ca locul este doar pentru cei mari o contrazicem și vă provocăm să îi motivați pe cei mici să găsească Căsuța lui Murănică. Un copac pe care natura l-a frânt la mijloc, a fost transformat dintr-un trunchi golaș într-un interesant element de decor adresat celor mici. Nu stim cine este Murănică dar creativitatea celor mici ne va dezvălui în timp personajul Murănică.

Livada Custodelui

Livada Custodelui este atent îngrijită şi conţine peste 160 de pomi fructiferi precum cireşi, vişini, meri, peri, pruni, nuci, caişi şi corcoduşi. Tot aici găsiți și arborele Ginkgo Biloba și coniferul ”O brad frumos”. Pârâul Ludabara se plimbă de-a lungul livezii, fiind și sursă de apă pentru copacii de pe margine. Noi vă invităm la o plimbare de relaxare prin minunata livadă și toate fructele ce au căzut din pomi pe jos sunt coapte și au un singur stăpân, pe cel ce le găsește. E terapie pentru suflet și gust pentru degust!

Platoul sportivilor

Este o amplă suprafață cu gazon pregătită de noi pentru toți iubitorii sportului. Echipele cu mic și mare își vor găsi locul pentru meciuri de fotbal, volei sau  badminton. 

 

Cărarea cu Hibiscus

Te poartă de la Izvorul Baronului şi Metasequoia la Heleşteul cu Insula Arinului, printr-un tunel de ozon creat de pereţii verzi ai frumoşilor arbuşti. Când este înflorită devine o cărare ce ți-ai dori să fie infinită. Paralel cu ea este in amenajare helesteul in forma de „s” care va fi populat cu crapi koi.

Izvorul baronului

În stânga castelului privit de jos, găsiţi acest izvor natural a cărui apă a fost foarte apreciată de-a lungul sutelor de ani de toţi locuitorii satului dar şi de vizitatori. Apa izvorului a rămas la fel de curată şi cristalină până în prezent. Insistăm să vă convingeţi singuri. Mai ales vara când vreţi să vă potoliţi setea.

Pârâul Ludabara

Este un element de atracție natcentrul de agrement să ducă vizitatorul spre cel puțin alte două dimensiuni ale centrului de agrement, respectiv partea stangă, o adevarată lume a copiilor cu Ferma cu Povești și Tărâmul Aventurilor, iar partea dreaptă o transpunere în istorie și natură pură.

Heleşteul Conacului

Heleşteul are o dimensiune medie de (400-500 mp) şi beneficiază de alimentare naturală prin două izvoare mari și unele mai mici şi scurgere gravitaţională direct în pârâu. Este căsuţa multor plante şi animale. Trebuie doar să vă uitaţi atent şi veţi descoperi aceste vieţuitoare. Elementele deosebite ale heleşteului sunt reprezentate de un arin viguros, care s-a dezvoltat natural pe o insulă chiar în mijlocul heleşteului şi de zona nuferilor. Am populat heleșteul cu peste 200 kg. de caras și avem în intenție crearea unor pontoane de pe care să organizam cursuri de pescuit pentru copii. Fiți cu ochii pe noi!

Insula Arinului

Un loc minunat, o insulă pe care s-a dezvoltat un arin spectaculos, în jurul căruia noi am amenajat un spațiu deosebit pentru evenimente private. Insula noastră a purtat deja noroc mai multor perechi de miri, s-a bucurat alaturi de parinti la botezul copiilor, sau a sărbătorit aniversări de neuitat. Pentru cei ce își doresc momente speciale într-un loc special putem rezerva insula.

Heleșteul Broaștelor Țestoase

Este în curs de amenajare la umbra secularului Metasequoia, urmează pregătirea unei mici insule în mijlocul heleșteului cre să servesacă drept spațiu de odihnă pentru broscuțe și ulterior, aducerea lor în noua și exclusiva lor "casă".

Paraclisul Lagia

Paraclisul este amplasat pe locul fostei biserici, dărâmată de regimul comunist. După retrocedarea proprietăţii, în semn de bucurie, mulţumire şi evocare a trecutului, Doina Lagia-Andraşiu a ridicat acest paraclis ca loc de rugăciune şi ceremonial. În paraclis veți regăsi un mesaj emoționant al Doinei Lagia care rezumă drumul de la extaz la agonie și din nou la extaz pe care l-a parcurs în relația ei cu acest minunat colț de rai.

Tramvaiele cu cai

Sunt două obiective salvate de către noi de la destinația „fier vechi’’ care după un efort logistic considerabil au fost amplasate în centrul nostru de agrement. Reprezentând o provocare de design în sensul integrării lor armonioase în proiectul nostru am apelat la simbolul tramvaielor trase de cai și încercam transformarea lor într-un spațiu distractiv, educativ sau de refugiu în momentele în care vremea este capricioasă.

Autobuzul Prichindeilor

Reprezintă un spectaculos loc de joacă pentru cei mai mici, amenajat în structura binecunoscutului autobuz londonez cu etaj. Încă nu am întâlnit copilaș care să nu fie fascinat de acest loc de joacă, iar dacă spațiul nu ar fi limitat fascinația s-ar regăsi și în rândul oamenilor mari.

Bunătățile din Domeniile Murani și Piața Volantă

La intrarea/ieșirea din centrul de agrement sunt în curs de amenajare standuri pentru expunerea produselor agroalimentare proaspete realizate de producătorii locali ai comnuei pentru a fi comercializate, precum și un Gift shop cu bunătăți preparate de noi precum zacuști, murături, dulcețuri, siropuri, dar și produse artizanale.

Grill la pachet

Este un punct de vânzare la pachet, unde puteți comanda și primi pe loc, în pachet, produse la grătar (mici, cârnăciori, ceafă, pulpe dezosate, etc.) și băuturi.

Bunătățile pot fi consumate, pe deal, în liziera de liliac, la casa lui Murănică sau oriunde natura vă inspiră. Vă așteptăm să vă bucurați de vremea excelentă și de minunile naturii din centrul de agrement Domeniile Murani!

Loc de ospăț

Este un punct de vânzare în proximitatea Conacului și a arborilor seculari, Metasequoia și Platan.

În  weekend-uri veți fi surprinși de burgerii noștri de vită, porc și pui, de o supă cremă delicioasă, sau de o salată pe care o veți putea concepe chiar dumneavoastră dintr-un salad bar fresh și natural.

Biblioteca din Livadă

Reprezintă una dintre cele mai liniștite locații din centrul nostru de agrement fiind situată la poalele Livezii Custodelul pe malul Pârâului Ludabara. Acolo te poți relaxa pe unul din hamacele colorate și poți citi în voie, la umbra pomilor fructiferi, următorul capitol din cartea ta, sau din colecția noastră de cărți cu basme, fabule și poveți cu tâlc pentru copii și nu numai. Tot acolo te mai așteaptă și alte lecturi motivaționale, de istorie, biografii și memorii, filosofie sau spiritualitate, iar dacă ți se face sete de la atâta lectură, tot la bibliotecă este locul unde poți savura o limonadă răcoritoare cu fructe culese chiar din livadă.

Camping & Căsuțe din Lemn

Este un proiect în amenajare în care noi propunem 3 căsuțe de lemn cu parter și etaj unde se vor putea caza familii sau grupuri de vizitatori.

Team Building Entertainment și Excursii

Ne propunem să concepem pachete de entertainment pentru grupuri organizate și compani interesate de teambuilding.